Het burgerlijk huwelijk of trouwen voor de wet zijn in Nederland termen voor het wettelijk huwelijk. Om in Nederland in het huwelijk te kunnen treden zullen jullie eerst in ondertrouw moeten gaan. Dit wordt ook wel huwelijksaangifte genoemd.
Aan het huwelijk zijn rechten en plichten verbonden. Hoewel je jezelf kunt afvragen hoeveel mensen weten waar ze ja tegen zeggen op hun trouwdag. Lees hierover meer bij rechten en plichten.
Als een huwelijk eindigt in echtscheiding heeft dat vaak financiële gevolgen en gevolgen voor het pensioen. Dit wordt bij het sluiten van een huwelijk niet verteld door de trouwambtenaar.
Als er niets geregeld wordt bij een notaris dan trouwen jullie in gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat al jullie bezittingen maar ook de schulden van jullie samen worden. Wil je dat niet dan kun je via de notaris trouwen op huwelijkse voorwaarden, hier zijn kosten aan verbonden. Doe je dit voor het huwelijk plaatsvind dan is dat goedkoper dan wanneer jullie al getrouwd zijn.
De verplichting tot samenwonen bestaat niet meer in Nederland.
Een huwelijk wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente.
Het wettelijk huwelijk is het vastleggen van rechten en plichten waar het bruidspaar ja tegen zegt en die de wet aan het huwelijk stelt. Hier wordt een akte van opgemaakt die ondertekent wordt door de trouwambtenaar, het bruidspaar en de getuigen. Een toespraak, trouwringen en trouwboekje zijn niet verplicht.
Een ceremonieel huwelijk is een uitbreiding van het wettelijk huwelijk met toespraken, het wisselen van trouwringen, persoonlijke beloftes en muziek. Het ceremonieel huwelijk vindt plaats na het wettelijk huwelijk en kan overal en op elke willekeurige locatie plaatsvinden.