Wat zijn de voorwaarden om te kunnen trouwen?

Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in Nederland te kunnen trouwen.
Deze voorwaarden zijn:

  • Beide partners moeten 18 jaar of ouder zijn. Als je zwanger bent of al een kind hebt kunnen de gezaghebbende ouders hun kind vanaf hun zestiende jaar toestemming geven om te trouwen. Maar ook de minister van justitie kan ontheffing verlenen.
  • Je mag niet trouwen met bloedverwanten. Ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen mogen niet met elkaar trouwen.
  • Je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. In sommige landen is dat mogelijk maar in Nederland is dat verboden.
  • Als een van de partners onder curatele staat is er toestemming nodig van de curator of de kantonrechter. Je kunt onder curatele staan door bijvoorbeeld verspilling van geld of drankmisbruik of vanwege een geestelijke stoornis.
  • Je moet de huwelijksaangifte (in veel gemeenten) minimaal veertien dagen vóór de huwelijkssluiting aangeven. Je kunt tot maximaal één jaar voor de huwelijkssluiting de huwelijksaangifte regelen.
  • Hebben jullie allebei niet de Nederlandse nationaliteit en jullie staan niet ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie van een gemeente in Nederland, dan is een huwelijk in Nederland niet mogelijk.

Ik woon in het buitenland maar wil trouwen in Nederland. Wat moet ik doen?

Nederlanders die in het buitenland wonen maar in Nederland willen trouwen moeten huwelijksaangifte doen/in ondertrouw gaan in Den Haag. Daarna kunnen zij trouwen in elke gemeente in Nederland. Dit geldt ook als één van de partners niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Afdeling Landelijke Taken

De gemeente Den Haag heeft een aantal taken voor heel Nederland. De afdeling Landelijke Taken voert deze uit.

Postadres & contact
Publiekszaken
Afdeling Landelijke Taken
Postbus 12620
2500 DL Den Haag

HetHomohuwelijk.nl is de énige homotrouwsite van Nederland! Een trouwportaal speciaal voor homo's en lesbische vrouwen die met elkaar willen trouwen. Met onze website houden we u op de hoogte van het laatste nieuws en tips gericht op het homohuwelijk.

 
Over Het Homohuwelijk
Contact
Adverteren
Over ons
Disclaimer
Privacy

Door gebruik te maken van deze website of door op "Akkoord" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de site van Het Homohuwelijk.
Meer informatieAkkoord